Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Последните действия на финансовото министерство не бяха адекватни на създалата се ситуация и поставиха в още по-унизително положение съдебната система.

Това се посочва в становище на Асоциацията на прокурорите в България относно незплатените средства от бюджета на съдебната власт.

Становището е адресирано до премиера и главния прокурор.

В него се посочва още:

"В края на 2009 г., точно преди коледните празници, в съдебната система се получи напрежение, по повод непревеждането на дължими пари в бюджета на съдебната власт. Въпреки усилията на Висшия съдебен съвет, министърът на финансите отказа да преведе близо 20 000 000 лева с аргумент, че държавата не разполага с необходимия финансов ресурс, като се оправда с икономическата криза. Съюзът на съдиите в България остро реагира и в открито писмо изрази становището си.

Още по темата

Същевременно, на 29.12.2009 г. правителството преведе средствата по сметка на ВСС, но това стана в момент, когато беше невъзможно тези средства да се усвоят, тъй като системата СЕБРА не функционираше".

Магистратите и служителите получиха незаслужено негативна оценка за работата си. Почувствахме се унижени и оскърбени от отношението на правителството, в частност на министъра на финансите – пишат в становището си от Асоциацията на прокурорите в България.

 

Известно ни е, че имиджът на системата не е на високо равнище, но смятаме, че общата цел – борбата с престъпността и издигането на правосъдието на европейско ниво, е задължение както на съдебната, така и на изпълнителната власт. Поставени бяхме в положение, да се чувстваме виновни и отговорни за кризата в страната, за липсата на средства в бюджета, за скандалите около назначенията на административни ръководители и случая „Красьо”. Скандалите са много, но отговорността е лична и не може да се носи от всички – отбелязват още от Асоциацията на прокурорите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase